Arabisk og afrikansk mat

Arabisk og afrikansk mat

Til fest
Kulturuke tulkuruke

Kulturuke tulkuruke

Vi slår til med frøken bearnaise og hennes kusiner en gang i blant, men til hverdags klarer vi oss fint uten
Za’atar

Za’atar

Dette er noe du kanskje har smakt, muligens lagt merke til, og mest sannsynlig aldri lagd. På en måte fungerer denne krydderblandingen som en smaksforsterker slik at du blant annet vil trenge mindre salt i maten du lager med den
Baba Ganoush

Baba Ganoush

Dette er min yndlingssaus til grillmat, en klassisk libanesisk meze-rett som passer til alle typer grillet mat, både fisk, kjøtt og vegetar
Bønnemos med mynte

Bønnemos med mynte

I stedet for kikerter har vi brukt hvitebønner og krydret den med mynte i stedet for kummin. Som det meste er det best om du lager denne fra bunn med tørkede bønner du bløtlegger og koker
Falafel

Falafel

Midtøstens egen vegetarburger, falafelen,  får raskt bein å gå på sammen med hvitløkssaus, rød chilisaus, salat og pitabrød eller lefse
3 vårligt solgula citrusdesserter

3 vårligt solgula citrusdesserter

Fräscha desserter fixar du lätt med hjälp av citrusfrukter, clementin, apelsin, citron och lime. Eller kanske det helt enkelt räcker med en citronkaka till kaffet
Marrokansk Couscoussalat

Marrokansk Couscoussalat

Denne oppskriften har jeg hentet fra bloggen til Ina, Mat på bordet, og nok en gang fikk jeg en god marokansk smaksopplevelse
Kyllingtagine og tabbouleh av couscous

Kyllingtagine og tabbouleh av couscous

Maten kan og bli kalt opp etter formen. Anrett maten pent på tallerkener. Se her og her. Bland alt til sausen i en bolle, rør godt og smak den til med en gang

Arabisk Baklava

Bland de hakkede nøttene med brunt sukker, kardemomme og rosevann. Smør over med smeltet smør, og brett over resten av filoarket

Lammegryte «Marrakech»

Det sammensatte marocanske kjøkkenet er rikt på smak og er en blanding av forskjellige matradisjoner fra en mengde ulike land blant annet afrikansk, arabisk, portugisisk, fransk, spanske og det jødiske kjøkken

Litt mer om krydder

I arabiske land brukes den som smakstilsetting av kaffe og er en viktig ingrediens i krydderblandinger

Kylling med arabisk vri...

Og så heller du de hakkede tomatene oppi, setter kjelen på platen og lar . Dette anbefaler jeg andre å prøve også
Stekt haloumi

Stekt haloumi

Skjær haloumien i skiver og stek den gyllen og sprø i pannen. Legg den stekte halloumien på et fat og dryss med sumak og finhakket mynte

Arabisk kylling

Smak til med salt og pepper. Ha fyllet i hønen og bind den opp. Legg den i en gryte og hell på vann til det står halvt opp på den
appelsinblomstvann

appelsinblomstvann

Den har en kraftig og parfymert duft og brukes i nordafrikanskogarabiskmatlaging. Appelsinblomstvann kjøper du i arabiske grønnsaksbutikker, f
Perfekt gylden ris fra Midt-Østen

Perfekt gylden ris fra Midt-Østen

 Hvert riskorn skal være wahad-wahad (dette betyr ett og ett på arabisk) og det indikerer av riskornene ikke skal klebe
Luqaimat, arabiske smultboller

Luqaimat, arabiske smultboller

Jeg spurte jentene om de kunne uttale navnet på bollene og for meg hørtes det ut som de kalte smultbollene "jamat" og jeg forsøkte å få dem til å uttale det flere ganger siden det tydeligvis skrives Luqaimat, men for mine ører så ble det "jamat" hver gang
Arabisk festmåltid

Arabisk festmåltid

Selvsagt kan man kjøpe krydder på markedene også, men de er ofte ikke like ferske. En ting som er fantastisk godt til er arabiske flatbrød
Rekonstruert Baba Ganoush

Rekonstruert Baba Ganoush

Det finnes mange oppskrifter fra ulike arabiske land. Olivenolje, hvitløk, nøtter, persille, yoghurt, sitron, tahini, granateplefrø ogtomat er alle på næringstoppen i supermatlisten
Hummus.

Hummus.

Hummus er en slags dipp/dressing laget hovedsaklig av kikerter og er veldig vanlig i det arabiske kjøkkenet
Fattoush

Fattoush

Her er vår vri på den klassiske arabiske brødsalaten Fattoush. Denne salaten funker som et måltid i seg selv, men er også utmerket som sidesalat til et stykke marinert kylling eller noe grillmat