KRAFTBEIN. Den store gryten brukes mye til får-i-kål og kraftkoking. Jeg er så innmari heldig at jeg er nærmeste nabo til en av Norges mest erfarne jegere
Aller best er det altså å få i seg gelatin i form av gode gammeldagse kraftsupper, der du koker beina både lenge og vel (langt lengre enn alle vanlige oppskrifter på kraftkoking anbefaler) og på den måten få ut de verdifulle mineralene som ligger helt inn i margen
Sett i kjøleskap dersom du drikker/ bruker det i løpet av en ukes tid. Legg kraftbeina i gryta (fryst eller tint, spiller ingen rolle), knekk de lengste gulerøttene i to og legg de i gryta (kjøper du ikke- økologiske må de vaskes og muligens også skrelles først), skrell løken (dette tar lengs tid, ha ha) og del den i fire
Tomatpureen brunes med til slutt for å ta litt av syren. Hvis du er heldig å få tak i kalkunlår er det bra, ellers må du klare deg med hønseskrog, eller en god suppehøne og litt kraftbein
Sil av krafta og kast rypeskroget. Kraft er sunt, og når vi har kraftbein tilgjengelig, er det bare å koke og glede seg over både sunnhet og fantastisk god smak
Gelatin er et protein som du utvinner av å koke bein, brusk og sener fra dyr. Så når du legger kraftbein eller en hønseskrott i en kjele med kokende vann, litt grønnsaker og litt eddik, og lar dette stå på komfyren i noen timer, står du ikke bare igjen med en nydelig kraft