Røyking salting av laks oppskrifter

Hjemmerøkt laks!

Hjemmerøkt laks!

Skjær ut to fine filèter avlaks, aller helst villaks. Hvorfor har ikke alle røykeri på lik linje med komfyr og stavmisker
Laks på ”Libanesisk” med fruktig følge.

Laks på ”Libanesisk” med fruktig følge.

Den herligeste fisken du kan tenke deg, urørt avlaksemærer med tilhørende medisinering. En sommer lærte onkel meg hvordan man behandler en slik skatt av en fisk
Varmrøkt plankelaks

Varmrøkt plankelaks

Du spikrer rett og slett fisken med skinnsiden inn til planken og setter planken inntil bålet for varmrøyking
Røykt laks, dag 1

Røykt laks, dag 1

Det er ikke nødvendig, men det er vanlig å gjøre det ifbm saltingen. Det er ikke til meg alt sammen, jeg har avtale med en som kjøper av meg, og selger videre til sine kunder
Røykt laks

Røykt laks

Nå er det klart for røykingen. Legg filetene på en rist, evt på avispapir. Det finnes flere måter å lage røykelaks
Salting, toerking etc av fisk og kjoett

Salting, toerking etc av fisk og kjoett

Sammen med tørking og røyking var det den eneste muligheten man hadde for å kunne lagre kjøttet over en lengere periode
Hjemmerøkt laks

Hjemmerøkt laks

Jeg er så heldig at jeg har en far som har en hytte med selvbygget røykehus ved Hardangerfjorden, der det til tider kryr av rømt oppdrettslaks
Røykt laks, dag 2

Røykt laks, dag 2

Det lønner seg å forberede morgendagen, siden en bruker litt tid på å få laksen klar til røyking. Jeg har tidligere brukt sirup av krekling, men gikk tom forrige gang jeg røykte laks
Rein Jerky! Finnmarks svar på Beef Jerky

Rein Jerky! Finnmarks svar på Beef Jerky

Da jeg var i Kautokeino i månedsskiftet januar-februar fikk jeg med meg en koffert full av kraftbein og talg fra rein, men også fire flotte ytrefileter
Kosthold i svangerskapet – Gi barnet en sunn start

Kosthold i svangerskapet – Gi barnet en sunn start

Kostholdet, både før og under graviditeten, spiller en viktig rolle i fosterutviklingen. Det sies at man blir hva man spiser, og når man er gravid vil også barnet som utvikles i magen bli påvirket av hva du spiser

La laksen gå planken

Fyr opp grillen med grillkol, briketter egner seg ikkje like godt til slik varmrøyking. Tørk avlaksen med kjøkkenpapir

Røyklaks frå eige røykeri

Røykingav matvarer, som regel i kombinasjon med salting, har fleire hundre år lange tradisjonar her til lands – truleg har røyking vore ein del av det norske kjøkkenet sidan steinalderen