16 dl
lunka vatnRør saman deiga til den er jamn og alt mjølet er blanda inn. Deiga treng ikkje eltast noko lenge, berre til det er ei jamn masse.
1 Dekk
til bakebollen med eit fat/eit klede/plast og la heve i 30-60 min, så lenge du har tid.
1 Bruk
ein slikkepott og vend deiga saman slik at du får ut lufta. Skrap deiga over i ei bakepapirkledd brødform på 1,5 liter og la etterheve under eit klede i 20-30 minutt.
1 Set
omnen på 175 grader over- og undervarme og steik brødet på nederste rille i 50-60 minutt. Du sjekkar at brødet er ferdig ved å banke på undersida av det. Om du høyrer ein hol lyd er det ferdig, viss ikkje set du det inn å rista og steiker det ei stund til.
1 Avkjøl
brødet på rist og vent i minst 20 minutt før du deler det opp.
I dag har jeg bakt små speltbrødmedrug og havre etter ønske fra min eldste datter. Start med å ha havregryn, rugmel og smør i en bolle, hell så over kokende vann
Alternativ med lite gjær. Lyst speltbrødmedrug 06 jan 2015/0 Kommentar/i Mat /av Bodil Mauritzen. 400 g fint rugmel. Da laget vi en fordeig, med 15 gram gjær på en porsjon. Vi blandet gjæren med litt kaldt vann, og det fikk stå over natten, eller min 5 timer. 400 g fint rugmel
Oppskrift mellomgrovt speltbrødmed surdeig. Hvis du blander litt surdeig og en liten knert gjær kan du fortsette med favorittoppskriften din uten å få en utpreget syrlig smak på brødet ditt
Jeg har lenge prøvd ut denne metoden med å bake brød i en gryte. Det har ikke alltid gått like greit og jeg syns ofte deigen var klissen og ekkel å ha med gjøre, helt til jeg prøvde denne oppskrifta
Bland gjæren med lunkent vann og rør godt. Heves ca 2timer med plastfolie samt kjøkkenhåndkle over bakebollen. Sett risten med brødene inn i ovnen og stek ytterligere ca 20min
Jeg fortsetter å eksperimentere med eltefrie grovbrød. Man blander sammen en deig, lar den hvile over natta, bretter den sammen som en en pakke, lar den heve igjen og ovnssteker den i en gryte med lokk
Bruk godt med mel på benken, ettersom deigen er litt klissete, men dette gjør rundstykkene saftige. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å dunke på et med en finger
La kjøkkenmaskinen gå noen minutter før du dekker til med ett kjøkkenhånkle og la deigen stå 3-4 timer på kjøkkenbenken. Ha i ingrediensene i trinnn 2, vent med saltet og la kjøkkenmaskinen gå i 5 minutter, ha i salt og la den gå noen minutter til, om deigen er altfor løs ha i litt ekstra speltmel. Dekk til å la den heve 1 time, Ha deigen på ett bakebord med mel og brett inn deigen fra alle kanter og velt den i en stor brødform som er smurt. Varm opp ovnen imens til 260 grader varmluft, med stekebrettet i ovnen
Selv om jeg baker andre typer brød innimellom, så er disse speltbrødene noe vi “alltid” må ha – de egner seg godt til en næringsrik frokost og i nistepakken – med denne oppskriften så tilfredstiller du både lubne små barnehender og sultne arbeidsnever
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.