tidlig på høsten -og kunne spises i desember, men spekematen ble som regel speket mye lenger. Spekeskinken, som er laget av lår av svin - er nok Norges mest brukte spekemat
Spekemat, pølser, skinke, bacon o. Wok med grønnsaker, strimlet svinekjøtt/kylling/laksog tamarisaus. Jeg har fått noen forespørsler om innlegg i det siste, blant annet om en guide til nyttige basisvarer, og om hvorfor jeg velger naturlig sminke og hudpleieprodukter
Normalt blir denne spekematen krydra med mellom anna einebær, muskat, svart peppar, timian og kvitløk, i tillegg til rødvin eller kvitvin, før den eventuelt får eit lag med paprika før spekinga
– Å lage spekepølser ogspekemat er som å lage god ost eller vin. Du treng verken spekerom eller perfekte, naturlege forhold som når du lager spekemat på vanleg vis – altså at temperatur, luftfukt og luftsirkulasjon
Posen skal etter kvart følge med innover når spekematen mister vekt. Men etter å ha prøvd speking av svinenakke (eller coppa/capicola som det heiter i Italia) i aldringspose med god hjelp frå (tidlegare) slaktar, kurshaldar og nettbutikkgründer Kai Gundersen, er vi overtydde om at dette er eit veldig godt alternativ til tradisjonell speking
Blir mest brukt til bacon, spekematog røkt fisk, men passer også godt til reker og kjøttpålegg. Smelt smøret i en liten kjele og hell smøret over i en langpanne
Da vi ankom på fredag fikk vi servert spekemat som var så god at vi omtrent slikket tallerken etterpå I tillegg har de også en type kiosk i resepsjonen hvor du kan få kjøpt brus, is og småting som sjokolade og potetgull
Vinen er nydelig både som aperitiff og til fingermat, koldtbord, tapas, forretter med sjømat og ikke minst italiensk antipasti med spekemat, ost, grillede grønnsaker, oliven og sopp
Ande og gåsekjøttet har en fin sødmefyllt smak, noe som også går igjen i spekematen. I Gascogne, i det sydvestlige Frankrike, regionen hvor det drikkes mest vin, og det meste stekes i gåse eller andefett, har de færrest hjerte/karsykdommer i den vestlige verden