En liten rømmeklatt er ekstra godt når du trenger litt trøst. Jeg lager alltid lapper på hytta om sommeren, og på sensommeren og høsten når kjøkkenbenken fylles med nyplukkede bær, eplemos og frysetøy
Serveres med hva du måtte ønske, godt syltetøy, rømme, godt smør, brunost, honning og valnøtter. Senere har denne skikken bredt seg utover resten av vestlandet, hvor sveler er sterkt assosiert med ferjereiser
rømme eller crème fraîche eller vaniljekesam (gjerne magre utgaver). Sveler er godt - lag det i dag. Server syltetøy og gjerne litt rømme eller crème fraîche eller vaniljekesam ved siden av
Tradisjonelt så serveres svelermed smørkrem (smør og melis rørt hvitt) men du kan for all del bruke det tradisjonelle vaffel «pålegget» syltetøy å rømme eller brunost…
De har kanskje mere til felles med små sveler enn pannekaker, og man bruker gjær til heving i motsetning til vanlige pannekaker, og de skal stekes tykke
Da de inneholder mye grovt mel og korn, så blir de ikke så luftige som 'vanlige' sveler,. Lapper kan serveres med godt smør og brunost, syltetøy, rømme eller honning og friske bær
Jeg skal innrømme at det ikke er ofte jeg lager lefser egentlig, takka har blitt brukt til sveler, men nå i helgen blåste jeg støv av den gamle oppskriften, fant frem takka og måtte låne kefir på bygda