Hvordan steke gås oppskrifter

Gås og and er ikke rødt kjøtt

Gås og and er ikke rødt kjøtt

I Gascogne, i det sydvestlige Frankrike, regionen hvor det drikkes mest vin, og det meste stekes i gåse eller andefett, har de færrest hjerte/karsykdommer i den vestlige verden
HELSTEKT AND

HELSTEKT AND

I Sverige lager de skinkestek og lutefisk, mens i Danmark går det mer i fjærkre som kalkun, and, gås og noen har også fleskestek
Andelever med smørstekte epler og bacon vant!

Andelever med smørstekte epler og bacon vant!

Stekes noen minutter slik at det blir mindre fett i chorizoen. Med gåse eller andeleverpate fra Holte gård i Drangedal, bacon fra Løyte gård, og cognacen Gaustatoppen XO fra Tinn, ville dette vært en sterk Telemarksforrett
Viltgryte med potetstappe

Viltgryte med potetstappe

Se også video lenger ned for å se hvordan jeg lager viltgryte med stappe. Jeg fikk også med litt gåsekjøtt på kjøpet
Mortensgås 2014. Bruk gjerne and!

Mortensgås 2014. Bruk gjerne and!

Gåsen er fylt, sydd igjen og lagt i stekeskuffen med litt løk, purre, selleri og gulrot. Smelt sukkeret på en middelsvarm stekepanne og tilsett smøret når sukkeret er helt smeltet

Mortengås, en hevn fra St. Martin.

Hvordan lager man en Mortens gås. Men, den mest kjente legenden er uten tvil om hvordan han fikk sitt embete som biskop i Tours

Et godt nytt år

Sett den på en rist i stekeovnen med en dyp og bred form under for å fange opp fettet. Vi har de siste årene spist gås til nyttårsmiddag, og det er noe jeg kan anbefale på det varmeste
Andelår med brenneslepesto

Andelår med brenneslepesto

Mye av årsaken til det franske paradoks er bruken av gåse og andefett, og vin. «I det sydvestlige Frankrike, særlig i én region, i den hvor de drikker mest vin og bruker mest ande- og gåsefett i Frankrike, har de færrest hjerte/karsykdommer i verden, nest etter Japan

Ivy House ovnsstekte poteter

Ta stekeplaten ut av ovnen og legg potetene i smult, snu til pels hver og en i smeltet smult. (Ivy House prøvd både gås fett og slakter biff drypp, men fant verken så vellykket som gode gamle smult
Kylling er da godt!

Kylling er da godt!

Jeg bruker mange, og lar dem ligge med noen minutter i stekeovnen også, helt på slutten av stekingen
Julemat med dansk vri

Julemat med dansk vri

Dere kan helsteke and som i denne oppskriften, eller tilberede herlige andebryst (se blogg for oppskrift)
Gåse eller andeboller

Gåse eller andeboller

Skinnet fra det siste låret skjærer du i små firkanter og steker godt, slik at det nesten blir sprøtt
Gåsestek

Gåsestek

Hell over gåsa i en form eller i en stekepose og la stå over natten. Til slutt endte jeg på en tilberedelse som gikk ut på å ha gåsa i sukker/salt lake får å drive ut litt av fettet (sprengt gås)