Spekepølser lagd etter gammal metode – inspirert av Magnhild Dyrdal – er utgangspunktet for alle slike variantar vi har laga her på tunet dei siste åra
Å lage sin eigne spekepølser på gamlemåten kan vere utfordrande. Far min sitt kjøkken har mange besøk frå nordmenn som vil lage spekepølse etter gammal metode, slik Magnhild Dyrdal har lært tallause spekematentusiastar rundt om i landet
Spekepølse etter gammal metode er i ferd med å bli ei rørsle i den norske lokalmatproduksjonen. Filmskapar Øyvind Sandberg fekk Amanda-prisen for den fengslande fortellinga om Magnhild, mora Maria og Ole Hjelmås som på Dyrdal gard i Hordaland held liv i gamle tradisjonar, mellom anna spekepølse slik dei truleg har blitt lagd i hundrevis av år – kanskje heilt tilbake til vikingtida
Fra Gudbrandsdalen og dalførene rundt kommer de lekre, tynne, sprø kakene som kalles ”avletter”. Kakene skal helst stekes i spesielle jern med et særpreget, vakkert mønster
Nå har jeg endelig prøvd å lage spekepølse, og det med godt resultat. Jeg laget de av en blandig av lammekjøtt og svinekjøtt, men du kan selvfølgelig bruke andre typer kjøtt også
Vi har de siste årene fått produsert vår egen spekepølse - laget av mohairgeit. Spekepølse av mohairgeit smaker helt nydelig - den er tilsatt timian - rosmarin og hvitløk
Spekepølsene frå Far min sitt kjøken smakar sjeldan heilt likt. Men vi har fått både bryggjeri-legenda Terje Aass og den suksessrike nykommaren Espen Lothe frå Kinn bryggeri til å gje nokre tips om kva som eigner seg i glaset med røykte, salte spekepølser på bordet
og spekepølse. Hjemmelaget leverpostei, 2 egg, 1/2 avokado og spekepølse. Vi har fått flere henvendelser om vi kan legge ut en ukesplan over hva vi spiser av lavkarbo måltider til frokost, lunch og middag, og denne uken kommer Nina sin plan
Chorizo er en spansk spekepølse med sterk smak som gir god kraft til fiskegryta. Her har du en litt hot jambalay-inspirert fiskegryte med torsk, chorizo og reker
300 gr kyllingfilet1 løk2 fedd hvitløk100 gr spekepølse alt. Finhakk løk og hvitløk og skjær kyllingen i strimlerStek kyllingen på litt over middels varme i 4-5 minutter og sett til sideKok pasta etter anvisning på pakkenStek strimlet spekepølse, løk og hvitløk og tilsett ertene når løken er blank og spekepølsen har fått farge - etter 4-5 minutterHa i creme fraiche og tilsett kyllingstrimlene - kok opp og smak til med salt og pepper
12 store eller 16 mellomstore champion150 gr spekepølse, bacon eller krydderpølse100 gr kremost1-2 fed hvitløk4-5 vårløk1 ts dijonsennepSalt og pepperPersille eller gressløk til pynt. 150 gr spekepølse
Elgjakta er nå i gang i Hedmark og Oppland -og sikkert andre deler av landet også. Mens vi venter på ferskt elgkjøtt får vi klare oss med fjorårets fangst
med italiensk spekepølse. Det er få retter som er så allsidige og lettlaget som risotto. En av hovedgrunnene er nok risottorisens fantastisk evne til å absorbere smaker og aromaer fra god kraft, parmesan og massevis av andre ingredienser
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.