(Oppskrift nederst). Den søte, litt bitre smaken en gele eller et syltetøy av rognebær og epler eller pærer gir, løfter haresteken, reinsdyrgryten eller rypefiletene til nye høyder
Hare, rognebær, steinsopp, viltolje og balsamisk eddik passer. Mangehundreårige oppskrifter voktes over som skulle de være statshemmeligheter, og det er forskjellige oppfatninger av hva som er den beste fremstillingsmåten
*Gelé av rips eller rognebær er deilig til. Rådyrstek er en sjeldenhet her i huset. Denne lårsteken var en gave som vi har spart til en av julemiddagene
Noen teskjeer ripsgelé, solbærgelé, eplegelé eller hvorfor ikke rognebær, hvis du har. Og oppskriften er herlig avslappet i forhold til valget av ingredienser
Rognebær er jo noe som alle norske barn kjenner godt. Mitt største minne om rognebær er når man tok det svarte røret fra gamle kleshengere og brukte det som spytterør med rognebær
Kaliumsorbat finnes også naturlig i rognebær. Skal du lage ripsgelé, er det nå på høy tid. Det kommer litt an på hvor i landet du bor, men på torpet i Värmland bugner både rips-og solbærbuskene
Du kan plante bie- og humlevennlige planter som blant annet kløver, sitronmelisse, lavendel, løpstikke, mynte, epler, kirsebær, rognebær, blåbær, tindved, bringebær og for eksempel oregano eller timian